ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ NANOPHOS

Πώς η χημική τεχνολογία βοηθάει στην καταπολέμηση ιών και μικροβίων? Πώς «σμιλεύονται» υλικά, σε επίπεδο ακόμη και νανοκλίμακας, ώστε να καταπολεμήσουμε ασθένειες και πανδημίες, οι οποίες ταλαιπωρούν την καθημερινότητα και απειλούν την ύπαρξή μας? Ακολουθήστε μας σε μία περιγραφή για το πώς η επιστήμη συμβάλλει προς ένα καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο.

Πάμε τα βασικά…

Απορρυπαντικά πιάτων χρησιμοποιούμε καθημερινά. Και φαντάζει πραγματικά μαγικό, πώς ελάχιστες σταγόνες απορρυπαντικού καταφέρνουν να εξαφανίσουν επίμονα λίπη και έλαια! Πώς γίνεται αυτό; Πώς εξαφανίζονται, ως «δια μαγείας» επίμονοι λεκέδες, με ένα απλό ξέπλυμα νερού?

Όλα βασίζονται σε μία θεμελιώδη αρχή της χημείας: «Τα όμοια αγαπούν τα όμοια»! Με άλλα λόγια, τα ελαιώδη αναμιγνύονται με ελαιώδη και τα υδαρά αγαπούν τα υδατικά. Για τον παραπάνω λόγο, δεν θα δείτε ποτέ λάδι να αναμιγνύεται με νερό. Το λάδι μπορεί να αναμιχθεί με διαλυτικά ή βενζίνη, ενώ το νερό αναμιγνύεται με (σχετικά μικρές) αλκοόλες. H αιθανόλη (CH3CH2OH), για παράδειγμα, «κουβαλάει» επάνω στο μόριο της μία υδρόφιλη ομάδα (-ΟΗ), η οποία της επιτρέπει να αναμιγνύεται με το νερό. Στη χημεία, αυτές τις υδρόφιλες ομάδες τις ονομάζουμε και «πολικές (polar)». Από την άλλη πλευρά, οι ανθρακικές αλυσίδες και άλλες λιπαρές, λιπόφιλες ομάδες ονομάζονται «μη πολικές (nonpolar)». Επομένως λιπόφιλα, μη πολικά μόρια (π.χ. λάδια) αγαπούν μη πολικούς διαλύτες (π.χ. βενζίνη), ενώ υδρόφιλα, πολικά μόρια (π.χ. οινόπνευμα) αγαπούν πολικούς διαλύτες (π.χ. νερό ή άλλες αλκοόλες).

Θεαματικά, τα απορρυπαντικά (ή ορθότερα τασιενεργά) μόρια περιέχουν επάνω τους και υδρόφιλες (πολικές) ομάδες και λιπόφιλες (μη πολικές) ομάδες.

Στην εικόνα απεικονίζεται ένα τασιενεργό που στα αριστερά του περιέχει μία λιπαρή ανθρακική αλυσίδα, ενώ στα δεξιά του μία υδρόφιλη καρβοξυλική ομάδα. Οι λιπαρές ομάδες αποτελούνται συνήθως από ανθρακικές αλυσίδες, οι οποίες μπορούν να φτάσουν τα οκτώ, δέκα ή ακόμα και είκοσι άτομα άνθρακα. Από τη μία πλευρά τους είναι ελεύθερες ενώ από την άλλη είναι ενωμένες πάντα με μία πολική ομάδα (σουλφονική, φωσφονική, καρβοξυλική, αιθοξυλική, κ.α.), η οποία λατρεύει το νερό (υδροφιλία). Εντάξει, το έπιασα. Και πώς τα παραπάνω συνδέονται με τα απορρυπαντικά πιάτων?

Τα επίμονα υπολείμματα φαγητών στα πιάτα μας είναι πάντα λίπη και λάδια που δε φεύγουν εύκολα με το νερό, απλά και μόνο επειδή το «μισούν» και δε διαλύονται σε αυτό. Το τασιενεργό όμως με τη λιπαρή του, λιπόφιλη ανθρακική αλυσίδα, μπορεί να εισχωρήσει εύκολα μέσα στη μάζα του λιπαρού «λεκέ». Και τότε τι θα μείνει απέξω? Μα φυσικά η υδρόφιλη ομάδα του τασιενεργού, η οποία δεν «αντέχει» καθόλου τη λιπαρότητα (μη πολικότητα). Έτσι, όμως, δημιουργείται μία υδρόφιλη επιδερμίδα γύρω από το λίπος, τα λάδια ή τους λιπαρούς λεκέδες. Εκεί, δηλαδή, που το λίπος «μισούσε» το νερό, ξαφνικά απέκτησε μία υδρόφιλη επιδερμίδα από το τασιενεργό απορρυπαντικό, η οποία του επιτρέπει να διαλύεται εύκολα μέσα στο νερό.

Η εικόνα απεικονίζει διαγραμματικά την παραπάνω διαδικασία. Το νεράκι της βρύσης επιτρέπει πλέον να διαλύονται και να συμπαρασύρονται τα λίπη και τα λάδια και το πιάτο μας μετατρέπεται σε πεντακάθαρο.

Μικρόβια και Ιοί: Πώς πραγματικά μοιάζουν?

Οι μικροοργανισμοί βρίσκονται σχεδόν παντού στη Γη και συμπεριλαμβάνουν όλους τους μονοκύτταρους οργανισμούς. Τα βακτήρια, τα Αρχαία (Archaea, παλαιότερη ονομασία αρχαιοβακτήρια), τα Πρώτιστα, οι Μύκητες, ανήκουν όλα στην κατηγορία των μικροοργανισμών και είναι σχεδόν πάντα μικροσκοπικά σε διαστάσεις. Παραδόξως, οι Ιοί δεν θεωρούνται ζωντανοί οργανισμοί και δεν κατηγοριοποιούνται ούτε στους μικροοργανισμούς, ούτε στα μικρόβια. Ωστόσο ένα κλάδος της μικροβιολογίας, η Ιολογία ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη τους. Οι περισσότερες ασθένειες που προκαλούνται από ιούς δεν έχουν βρει πραγματική, ολοκληρωτική θεραπεία (ιογενής γρίπη, λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 (COVID-19), Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS), αιμορραγικός πυρετός Ebola κ.α.)

Ωστόσο, όλοι οι μικροοργανισμοί (συμπεριλαμβανομένων και των ιών) μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό: Έχουν όλοι μία φωσφολιπιδική μεμβράνη, η οποία μοιάζει με ρευστό μωσαϊκό. Τα φωσφολιπίδια έχουν μία μη-πολική περιοχή, η οποία μοιάζει με διπλή ουρά και μία πολική «κεφαλή». Τα φωσφολιπίδια, λοιπόν, μοιάζουν με τα τασιενεργά – απορρυπαντικά της προηγούμενης παραγράφου και φτιάχνουν μία μεμβράνη, αναμιγνύοντας τις «κίτρινες ουρές» μεταξύ τους. Αν και υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους, η παραπάνω δομή μεμβράνης είναι η ίδια στα κύτταρα, στα βακτήρια ή στους ιούς και προστατεύει τη «ζωή» του μικροοργανισμού (ή ιού).Η δομή του ρευστού μωσαΙκού επιτρέπει τη «φιλοξενία» πρωτεινών ή ενζύμων, τα οποία δρουν πολλές φορές σα «τροχονόμοι», επιτρέποντας την επικοινωνία με τον έξω κόσμο (π.χ. πέρασμα θρεπτικών συστατικών). Στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV- 2, μέσα στο ρευστό μωσαϊκό εγκιβωτίζονται οι «αγκαθωτές πρωτεΊνες» (Spike S-proteins), οι οποίες είναι υπεύθυνες τόσο για την πρόσδεση/μόλυνση του ιού στα υγιή κύτταρα, όσο και για τη χαρακτηριστικό, αγκαθωτό σχήμα του ιού.

Και τι σχέση έχουν τα απορρυπαντικά με τους μικροοργανισμούς ή τους ιούς? Πολύ καλό το ερώτημα… Ποια είναι η κύρια προτροπή του ΕΟΔΥ?Τι συμβουλεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), ως κύρια έκφραση σωστής υγιεινής και για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού?

Πλύνετε καλά και σχολαστικά τα χέρια σας!

Επομένως κάποια σχέση θα υπάρχει ανάμεσα στα τασιενεργά – απορρυπαντικά (που περιέχονται και στο σαπούνι) και την επιβίωση ιών και μικροοργανισμών. Ακριβώς!

Τα τασιενεργά απορρυπαντικά απορρυθμίζουν τη σταθερότητα της εξωτερικής φωσφολιπιδικής μεμβράνης σε σημείο που αυτή δεν είναι πλέον σταθερή και διαρρηγνύεται. Πρακτικά, τα τασιενεργά επιφέρουν μία …μαχαιριά στη μεμβράνη μικροοργανισμών και ιών, με αποτέλεσμα είτε να …ξεκολλάνε οι λειτουργικές πρωτεΐνες/ένζυμα ή να ξεχύνεται το εσωτερικό μικροβιακό υλικό.

Όποιος και να είναι ο λόγος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: τα μικρόβιοι και οι ιοί θανατώνονται και η απειλή τους εξαλείφεται.

Και ποιο …μαχαίρι θανατώνει καλύτερα ιούς και μικρόβια?

Αν κάποιος θα μπορούσε να παρομοιάσει τα τασιενεργά με …μαχαίρια, τα οποία επιφέρουν θανατηφόρα χτυπήματα ή τρύπες ή τραύματα σε ιούς και μικρόβια, διαφορετικές μοριακές δομές – λεπίδες μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικές. Κάποιες λεπίδες είναι ιδανικές για Gram-θετικά βακτήρια, κάποιες για Gram-αρνητικά βακτήρια, κάποιες ποιο αποτελεσματικές για ιούς. Υπάρχει, όμως, μία κατηγορία χημικών ενώσεων, οι οποίες έχουν χαρακτήρα τασιενεργού και δεν είναι απλά …μαχαίρια αλλά ξίφη στη μάχη ενάντια σε ιούς και βακτήρια. Το όνομά τους είναι Τεταρτοταγή Άλατα του Αμμωνίου (QACs, quaternary ammonium compounds). Τα QACs διαρρηγνύουν λιπιδικές μεμβράνες και καταστρέφουν μικρόβια και ιούς.

Μια σημαντική παρατήρηση: Απαξ και …το ξίφος «καρφωθεί» στην καρδιά του μικροβίου ή ιού, τότε το ξίφος αναλώνεται. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο μικροβιακό ή ιικό στέλεχος.

Εντάξει! Αφού είναι τόσο καλά ξίφη, όπως αναφέρετε, γιατί δεν τα χρησιμοποιούν σα φάρμακα στους ανθρώπους; Η απάντηση έγκειται στο γεγονός ότι τα ανθρώπινα κύτταρα επίσης παρουσιάζουν εξωτερική μεμβράνη με δομή ρευστού μωσαϊκού. Επομένως, τα ξίφη θα θανάτωναν και χρήσιμα ανθρώπινα κύτταρα. Επομένως, η δράση τους δεν είναι εκλεκτική και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σα φαρμακευτικό σκεύασμα. Αποτελούν, ωστόσο, εξαιρετικό απολυμαντικό επιφανειών.

Kαλές, δηλαδή, οι φόρμουλες της NanoPhos. Αλλά τι μοναδική τεχνολογία επιδεικνύουν?

Η NanoPhos, πέρα από την απλή χρήση των QACs, παρέχει συνθέσεις (φόρμουλες), οι οποίες βελτιστοποιούν τη δράση των QACs. Πιο συγκεκριμένα, τα QACs αγκυρώνουν στην επιφάνεια εφαρμογής με τη χρήση «αγκυρών σιλικόνης». Αυτές οι άγκυρες, όχι μόνο επιτρέπουν στα QACs να παραμείνουν στην επιφάνεια εφαρμογής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των κοινών βιοκτόνων αλλά προσανατολίζουν τα μόρια των QACs, ώστε τα «ξίφη» να επιφέρουν αποτελεσματικότερα χτυπήματα ενάντια στα μικρόβια ή τους ιούς. Τα περισσότερα βιοκτόνα είναι ευδιάλυτα στο νερό ή απομακρύνονται με μεγάλη ευκολία από τις επιφάνειες που προσπαθούν να απολυμάνουν. Ο συνδυασμός της σύνθεσης της NanoPhos, επιτρέπει πολύ μεγαλύτερο χρόνο απολύμανσης, αφού τα ενεργά συστατικά «ακινητοποιούνται», αναμένοντας …καρτερικά το επόμενο θύμα τους (βακτήριο ή ιό).

Συνολικά, οι συνθέσεις της NanoPhos έχουν τα καλύτερα «ξίφη»: αποτελεσματικά, αγκυρωμένα και πανέτοιμα ενάντια σε …ανήμπορους ιούς και βακτήρια.

DeSalin Eco

Μόνιμα ξίφη QACs, σε συνδυασμό με απορρυπαντικά τύπου Gemini για βαθύ καθαρισμό και απολύμανση όλων των επιφανειών, ακόμη και πάγκων κουζίνας. Διατίθεται σε βολική συσκευασία 750mL με σκανδάλη ψεκασμού και συσκευασίες 3L για επαναγέμιση. Επίσης διαθέσιμο σε πρακτική συσκευασία ταξιδιού 100mL με μπουτόν ψεκασμού, ώστε να απολυμαίνετε τραπέζια καρέκλες, χειρολαβές, πόμολα, θέσεις ταξί, θρανία και οποιαδήποτε επιφάνεια μπορεί δυνητικά να επιμολυνθεί.

DeSalin Mas

Μόνιμα ξίφη QACs για φορητές συσκευές ψεκασμού, τύπου fogger. Ιδανική σύνθεση, η οποία αραιώνεται στο δεκαπλάσιο όγκο της για χρήση, και είναι απολύτως ασφαλής για χώρους γραφείων, μέσων μαζικής μεταφοράς ή συγχρωτισμού.

DeSalin AIrClean

Μόνιμα ξίφη QACs, σε συνδυασμό με απορρυπαντικά τύπου Gemini για βαθύ καθαρισμό και απολύμανση coils και φίλτρων αέρα μονάδων κλιματισμού. Τα συστήματα HVAC (Heating, Ventilation, and Air Conditioning, Θέρμανση, Εξαερισμός και Κλιματισμός) δεν έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν αποκλειστικά καθαρό αέρα για ψύξη ή θέρμανση. Η απαιτούμενη ενέργεια είναι τεράστια. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται μόνο ένα μικρό κλάσμα καθαρού αέρα που σπάνια υπερβαίνει το 20%. Τo υπόλοιπo παραμένει σε κυκλοφορία. Υποστηρίζεται ότι οι ζεστές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα μπορούσαν να δημιουργήσουν καταστάσεις παρόμοιες με αυτές του χειμώνα, όταν οι αναπνευστικές παθήσεις τείνουν να αυξάνονται, οδηγώντας τους ανθρώπους να εισπνέουν εσωτερικά – και να αναπνέουν αέρα που συνήθως δεν ανανεώνεται με φρέσκο αέρα. Καθώς οι άνθρωποι πηγαίνουν σε εσωτερικούς χώρους με ζεστό καιρό και το ανανεωμένο κλάσμα του αέρα ανεβαίνει, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι αρκετά δραματικός! Προστατέψτε τα φίλτρα κλιματιστικών σας!

DeSalin Kalk

Μόνιμα ξίφη QACs, σε συνδυασμό με απορρυπαντικά τύπου Gemini και όξινη σύνθεση για βαθύ καθαρισμό, απολύμανση και απομάκρυνση αλάτων σε επιφάνειες τουαλέτας.

DeSalin Lime

Μόνιμα ξίφη QACs και βάση υδροξειδίου του ασβεστίου για βαθύ καθαρισμό και απολύμανση δαπέδω και πατωμάτων (όχι ξύλινων). Ιδανικό για μαρμάρινα δάπεδα, αφού είνναι η μόνη σύνθεση που «θρέφει» το μάρμαρο προσθέτωντας ανθρακικό ασβέστιο – το κύριο συστατικό του μαρμάρου.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Όλα τα απολυμαντικά προϊόντα της NanoPhos έχουν πιστοποιηθεί σε ανεξάρτητα εργαστήρια με τα παρακάτω πιστοποιητικά, ανάλογα με την εφαρμογή:

 • ISO EN 1276:2019: Chemical disinfectants and antiseptics. Quantitative suspension test for the evaluation of bactericidal activity of chemical disinfectants and antiseptics used in food, industrial, domestic and institutional areas
 • ISO EN 13697:2015+A1 2019: Chemical disinfectants and antiseptics – Quantitative non-porous surface test for the evaluation of bactericidal activity of chemical disinfectants used in food, industrial, domestic and institutional areas.
 • ISO EN 1650:2019: Chemical disinfectants and antiseptics. Quantitative suspension test for the evaluation of fungicidal or yeasticidal activity of chemical disinfectants and antiseptics used in food, industrial, domestic and institutional areas.
 • ISO EN 1500:2013: Chemical disinfectants and antiseptics – Hygienic hand rub
 • ISO EN 27447:2019: Test method for antibacterial activity of semiconductingphotocatalytic materials
 • Australian Government Therapeutic Goods (Standard for Disinfectants and SanitaryProducts) (TGO 104) 2019
 • United States AOAC Germicidal Spray Products as Disinfectants Test 961.02:2012

Τα ξίφη QACS έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά ενάντια στα παρακάτω μικρόβια και ιούς:

 • Candida Cryptococcus 
 • Microsporum Trichophyton 
 • Measles Mumps Norovirus 
 • Respiratory Syncytial
 • Rotavirus Tacaribe Usutu West
 • Nile Yellow fever Zika 
 • Adenovirus Coronavirus SARS 
 • Coronavirus MERS
 • Dengue Ebola Epstein-Barr 
 • Hepatitis Herpes HIV Marburg 
 • Mycoplasma Proteus
 • Pseudomonas Salmonella 
 • Shigella Staphylococcus 
 • Streptococcus Treponema Vibrio
 • Cholerae Yersinia Actinomyces
 • Brucella Chlamydia
 • Corynebacterium Enterobacter 
 • Enterococcus Haemophilus 
 • Helicobacter Leptospira Listeria

Και τι θα γίνει; Θα παίζουμε με ξίφη; Τίποτα πιο προχωρημένο?

H NanoPhos αναπτύσσει προϊόντα νανοτεχνολογίας, ώστε να πρωτοστατεί στη μάχη ενάντια σε ιούς και μικρόβια. Και η μάχη, δεν μπορεί να δίνεται μόνο με ξίφη αλλά …εκρηκτικές οξειδωτικές ρίζες οξυγόνου και υδροξυλίου, οι οποίες παράγονται από το φως επάνω σε νανοσωματίδια τιτανίας και «εκρήγνυνται» επάνω στη μεμβράνη μολυσματικών οργανισμών καταστρέφοντας τη δομή τους και επιφέροντας τη θανάτωσή τους.

Σε αντίθεση με την τεχνολογία των ξιφών QACs, τα νανοσωματίδια τιτανίας δεν αναλώνονται και η δράση τους μπορεί να ξεπεράσει της έξι εβδομάδες, ανεξάρτητα της επιφάνειας εφαρμογής. Αρκεί μόνο λίγο φως, τεχνητό ή φυσικό, για να δώσει την απαραίτητη ενέργεια ώστε να ενεργοποιηθούν τα σωματίδια
της τιτανίας.

Το SurfaShield MBC είναι μία μοναδική σύνθεση, βασισμένη σε εναιώρημα νανοσωματιδίων διοξειδίου τιτανίου, τα οποία εκφράζουν φωτοκαταλυτικές ιδιότητες. Αντίστοιχα το SurfaShield MBS παρέχει ακριβώς τις ίδιες ιδιότητες και είναι ενισχυμένο με κατιόντα αργύρου (Ι), τα οποία ενισχύουν την αντιική δράση. Τόσο το SurfaShield MBC, όσο και το SurfaShield MBS ενεργοποιούνται με το φως και παρέχουν συνεχή προστασία από την ανάπτυξη μικροβίων ή ιών. Αγκυρώνουν μόνιμα σε κάθε είδους, εσωτερική ή εξωτερική επιφάνεια και παρουσιάζουν εξαιρετικές αντοχές σε τριβή και πλύση. Δράση έως και 6 εβδομάδες ενάντια σε μικρόβια.

Οι εργαστηριακές δοκιμές ανεξάρτητων εργαστηρίων έχουν αποδείξει ότι ο ρυθμός μείωσης μικροβίων του SurfaShield MBC/MBS είναι τουλάχιστον 55 CFU ανά λεπτό ανά τετραγωνικό εκατοστό (CFU σημαίνει μονάδα σχηματισμού αποικιών στη μικροβιολογία), υπό τον φωτισμό τεσσάρων σωληνοειδών λαμπτήρων φθορισμού 58W. Ενδεικτικά, ένα παράδειγμα της καθημερινότητας, αποδεικνύοντας πόσο μολυσμένες είναι κάποιες επιφάνειες, όπως το κουμπί ανελκυστήρα το οποίο συγκεντρώνει 313 CFU ανά cm2 , 40 φορές περισσότερα μικρόβια από ένα δημόσιο κάθισμα τουαλέτας. Με βάση τα παραπάνω, το SurfaShield MBC/MBS παρουσιάζει εξαιρετική αντιμικροβιακή προστασία, ακόμη και σε συνθήκες εσωτερικού φωτισμού. Ωστόσο, η εφαρμογή του SurfaShield MBC/MBS δύναται να πραγματοποιηθεί μόνο σε καθαρά και απολυμασμένα υποστρώματα για την καλύτερη αγκύρωση των ενεργών συστατικών στην επιφάνεια με διάρκεια ζωής, έως και 45 ημέρες. Μετά την εφαρμογή, οι επιφάνειες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονικά χωρίς να μειώνεται η αντιμικροβιακή προστασία που προσφέρει το SurfaShield MBC/MBS, ακόμα κι αν χρησιμοποιούνται συμβατικά (μη διαβρωτικά) καθαριστικά. Η εσωτερική χρήση του αυξάνει επίσης την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, εξαλείφοντας οσμές και επιβλαβείς πτητικές οργανικές ενώσεις. Το SurfaShield MBC/MBS οξειδώνει τος τοξικούς αέριους ρύπους NOx και SOx.

SurfaShield MBS

Συνεχής αντιμικροβιακή προστασία για 6 εβδομάδες

Θέλεις συνεχή αντιμικροβιακή προστασία για 6 εβδομάδες με αυτοκαθαριζόμενο αντιμικροβιακό υλικό με νανοσωματίδια οξειδίου του τιτανίου και την αντιιική δραστικότητα των μορίων αργύρου?

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΩΡΑ